0

کودهای ارگانیک یا کودهای شیمیایی؟ کدوم رو انتخاب کنیم؟

کود شیمیایی یا کود ارگانیک
بازدید 27

فهرست مطالب

حتماً شما هم بارها این سوال رو از خودتون پرسیدید که برای تقویت گیاهانمون از کدوم نوع کود استفاده کنیم؟ کودهای ارگانیک یا شیمیایی؟ هر کدوم این کودها مزایا و معایبی دارن و انتخاب بینشون می تونه کمی گیج‌کننده باشه.

در این پست می‌خوایم به طور کامل به این سوال بپردازیم و مقایسه‌ای بین کودهای ارگانیک و شیمیایی داشته باشیم. بد نیست بدونید انتخاب نوع کود، تأثیر مستقیم روی رشد گیاهان، کیفیت محصول و حتی محیط زیست داره. پس با ما همراه باشید تا با هم به دنیای جذاب کودها سفر کنیم و بهترین تصمیم رو برای گلدون، باغچه یا مزرعه‌مون بگیریم.

کودهای شیمیایی

این نوع کودها کربن ندارند و معمولا سنتزی(مصنوعی) هستن و در آب حل می‌شند.

ویژگی‌های کودهای شیمیایی

سریع‌الانتقال: کودهای شیمیایی معمولاً در آب محلول هستن و بعد از آبیاری می‌تونن به سرعت مواد مغذی رو به شکل مایع در دسترس گیاهان قرار بدن با این حال، این آزادسازی سریع میتونه منجر به شستشوی مواد مغذی در صورت استفاده بیش از حد بشن بخاطر همین کودهای شیمیایی بصورت به صورت آهسته‌رهش (مثلا با دانه‌بندی حل‌شدنی یا روکش‌دار) توسعه پیدا کردند تا در طول زمان مواد مغذی رو آزاد کنن.

تأثیرات فوری: کودهای شیمیایی نتایج سریعی ارائه میدن و باعث سبز شدن سریع گیاهان میشن. همین ویژگی میتونه برای محصولاتی که نیاز به تقویت سریع مواد مغذی دارن مفید باشه.

غلظت مواد مغذی: کودهای شیمیایی بسیار غلیظ هستن و مواد مغذی رو به سرعت آزاد می‌کنن. مثلاً، ممکنه کودی با نسبت N-P-K 20-10-10 وجود داشته باشه که نشون دهنده‌ی میزان بالای نیتروژنه.

ارزان‌تر: به ازای هر واحد مواد مغذی، از کودهای ارگانیک ارزون‌ترن و از نظر اقتصادی برای کشاورزی در مقیاس بزرگ جذاب‌تر هستن.

کنترل دقیق مواد مغذی و استفاده‌ی آسان: این کودها امکان کنترل و محاسبه‌ی دقیق میزان مصرف مواد مغذی رو فراهم می‌کنن و کوددهی متناسب با نیازهای خاص گیاه رو به راحتی ممکن می‌سازن.

کود شیمیایی

معایب کود های شیمیایی

  • تأثیر بر محیط زیست: تکیه بیش از حد بر کودهای شیمیایی میتونه منجر به تخریب خاک، کاهش تنوع زیستی و آلودگی آب از طریق رواناب بشه.
  • خطرات برای سلامت خاک: استفاده مداوم از کودهای شیمیایی میتونه میکروارگانیسم‌های خاک رو مختل کنه و در نهایت حاصلخیزی طولانی‌مدت خاک رو به خطر بندازه.
  • خطر کوددهی بیش از حد: ماهیت غلیظ کودهای شیمیایی احتمال شستشوی مواد مغذی و سوختگی ریشه گیاه رو در صورت عدم استفاده دقیق افزایش میده.

مثال‌های کود شیمیایی

 کودهای 10-10-10، کود گوجه فرنگی 17-18-28، گرانول آهسته‌رهش 15-9-12.

کودهای ارگانیک

 کودهای اورگانیک معمولا دارای مقادیر بالاتری از کربن هستند و از مواد طبیعی گیاهی یا حیوانی مثل امولسیون ماهی یا پودر خون به دست میان. این نوع از کودها نسبت به کودهای شیمیایی، مواد مغذی رو آهسته‌تر آزاد می‌کنن و به مرور زمان باعث بهبود سلامت خاک میشن.

ویژگی‌های کودهای ارگانیک

آهسته‌رهش: کودهای ارگانیک به زمان بیشتری برای تأثیرگذاری روی گیاهان نیاز دارند و معمولا آهسته‌رهش هستند. مواد مغذی موجود در این کودها تو ترکیبات کربنی قفل شدن و بعد از استفاده به آرامی به مواد قابل استفاده برای گیاه تبدیل می‌شن که ریشه‌ها می‌تونن اون‌ها رو جذب کنند. این نوع از کودها میکروارگانیسم‌های موجود تو خاک (یعنی مواد مغذی ارگانیک) رو به شکل قابل استفاده برای گیاه تبدیل می‌کنند و این فرآیند می‌تونه چند روز تا چند هفته طول بکشه. اضافه کردن مواد آلی به خاک‌های شنی، باعث افزایش ظرفیت نگهداری آب می‌شه و تو خاک‌های رسی، زهکشی و هوادهی رو بهبود می‌بخشه.

بهبود خاک: کودهای آلی اغلب با افزایش محتوای مواد آلی و تقویت فعالیت میکروبی ، ساختار خاک رو بهبود می‌بخشن. این ویژگی منجر به بهبود نگهداری آب، تهویه و فعالیت میکروبی مفید میشه.

ایمنی زیست محیطی: بر خلاف بسیاری از کودهای شیمیایی، کودهای آلی با آزادسازی تدریجی مواد مغذی خطر شستشوی مواد مغذی و آلودگی آب، سوختگی ریشه و تخریب خاک رو به حداقل می‌رسونن.

کود طبیعی

معایب کودهای ارگانیک

نتایج کندتر: کودهای آلی معمولاً آزادسازی آهسته‌ای از مواد مغذی دارن که ممکنه نیازهای فوری برخی گیاهان رو برآورده نکنه.

گران‌تر: به ازای هر واحد مواد مغذی، از کودهای شیمیایی گرون‌ترن، ولی بسیاری از اون‌ها می‌تونن برای تولیدات ارگانیک تایید شده استفاده بشن (برای اطمینان، روی بسته رو بخون).

محاسبه‌ی دقیق مواد مغذی و میزان مصرف سخت‌تره: محتوای مواد مغذی در کودهای آلی مخصوصا در کمپوست میتونه بسته به منبع و روش تهیه، بسیار متفاوت باشه.

نیروی کار زیاد: کاربرد کودهای آلی گاهی ممکنه نیاز به استفاده بیشتر نیروی کار (چه برای تولید وچه برای مصرف) نسبت به کود‌های شیمیایی داشته باشه، خصوصاً اگر مقادیر زیادی کمپوست یا کود حیوانی درگیر باشن.

ممکنه حاوی بذر علف هرز یا عوامل بیماری‌زا باشن: عوامل بیماری زا مثل ایکولای (E-Coli) یا سالمونلا ممکنه تو کودهای دامی تازه پیدا بشن و آلودگی محصول نهایی رو رقم بزنند یا زمین رو گرفتار عواملی کنند که با گیاه مطلوب ما در مصرف مواد مغذی در رقابت باشند.

کود ارگانیک

انواع کودهای آلی

انواع رایج کودهای آلی شامل این موارد هستن:

کمپوست: این ماده غنی از مواد مغذی با تجزیه‌ی مواد آلی مثل بقایای غذا و ضایعات باغچه ساخته میشه و باعث بهبود ساختار و حاصلخیزی خاک میشه.

کودهای حیوانی: کودهای حاصل از حیوانات اهلی مثل مرغ، گاو و اسب سرشار از نیتروژن و سایر مواد مغذی هستن و رشد گیاهان رو تقویت می‌کنن. علاوه بر کودهای رایج حاصل از مدفوع این حیوانات کودهای با عنوان پودر خون (مثل پودر خون (13-2-0)) هم در بازار پیدا میشه که سرشار از نیتروژنه و می‌تونه به رشد برگ‌های سبز و ساقه‌ی گیاهان کمک کنه.

آرد استخوان: کودی با فسفر بالا که از پودر کردن استخوان‌ها به دست میاد و برای رشد ریشه و گلدهی گیاهان مفیده.

امولسیون ماهی: این کود مایع حاوی ترکیب متعادلی از مواد مغذی از جمله نیتروژن و عناصر کمیاب هست و به رشد کلی گیاهان کمک کنه و باعث بشه برگ‌های سبزتر و ساقه‌های محکم‌تری داشته باشن. یکی از رایج ترین مثال های این نوع کود میشه به کود ماهی (5-1-1) اشاره کرد.

آرد یونجه: کودی گیاهی که سرشار از مواد مغذی از جمله نیتروژن و همچنین تریاکونتانول ( یک نوع محرک رشد) هست.

کود ارگانیک گوجه فرنگی (3-6-4): این کود برای تحریک گلدهی باردهی گوجه فرنگی عالیه.

ویژگی های کود ارگانیک

چند نکته

  • اوره (که تو کودهای شیمیایی رایجه) یه ترکیب آلی مصنوعیه. این ماده حاوی کربن هستش، ولی از مواد غیرآلی ساخته می‌شه و استفاده ازش برای تولیدات ارگانیک پیشنهاد نمیشه.
  • اگه گیاهی دارین که کمبود نیتروژن داره (بین رگبرگ‌های سبز برگ‌ها زرد شدن)، بهتره از کودهای شیمیایی که سریع جذب می‌شن استفاده کنید تا گیاه نیتروژن مورد نیازش رو به دست بیاره.
  • برای باغچه‌ی سبزیجاتتون، می‌تونید در زمان کاشت از کود ارگانیک استفاده کنید تا به گیاهان حس و حال شروع رشد در شرایط طبیعی رو بدین و بعداً، زمانی که گیاهان میوه می‌دن، دوباره کود بدین.
  • اگه از کمپوست استفاده می‌کنین، مطمئن بشین که فرآیند کمپوست شدن به طور کاملا تموم شده. در غیر این صورت، کمپوست در حال تجزیه شدن با گیاهان شما برای جذب مواد مغذی رقابت می‌کنه. کمپوست آماده باید شبیه خاک باشه و دمای ثابتی مثل دمای محیط داشته باشه (نباید داغ باشه).
  • بعضی کودهای شیمیایی به صورت آهسته رهش هستند. این کودها به شکل گلوله (گرانول) هستند که به مرور زمان حل می‌شن و کم‌کم مقدار کمی کود رو به گیاه می‌رسونند. این کودها باعث سوختن گیاه نمی‌شن و استفاده ازشون هم راحته. کودهای آهسته رهش برای گلدان‌ها عالی هستند و می‌تونید موقع کاشت و بعداً توی تابستون ازشون استفاده کنید.

کود حیوانی

نتیجه‌گیری

انتخاب بین کودهای شیمیایی و آلی شامل سنجش عوامل مختلفی از جمله دسترسی به مواد مغذی، تأثیر بر محیط زیست، هزینه و نیازهای خاص گیاه هست. کودهای شیمیایی در تأمین سریع و با غلظت بیشتر مواد مغذی برتری دارن اما ممکنه خطرات طولانی‌مدتی رو برای سلامت خاک و محیط زیست داشته باشن. در مقابل، کودهای آلی اکوسیستم‌های سالم‌تری رو برای خاک ایجاد می‌کنن اما اغلب به دلیل آزادسازی آهسته‌تر مواد مغذی نیاز به صبر دارن.

برچسب‌ها:

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر