فهرست مطالب
بدون اینکه بخوایم خیلی علمی به قضیه نگاه کنیم، بذارید ببینیم کود مایع چیه و چرا تو این دورهزمونه خیلی طرفدار پیدا کرده. کود مایع همونجوری که از اسمش پیداست، یه جورایی عصاره ی مواد مغذی قابل حل تو آب هستش. این مواد مغذی معمولا ترکیبی از نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند. کود مایع زودتر از کود خشک جذب گیاه میشه، در صورتی که کود خشک باید اول بره تو خاک تا ریشهها بتونن ازش استفاده کنن. بعدش هم کلی طول میکشه تا به ساقه، برگ و گل برسه. بعضی وقتا توی کودهای مایع، مواد دیگهای هم پیدا میشه؛ مثلا چیزایی که به خیس شدن خاک کمک میکنن، حشرهکش، علفکش و قارچکش و حتی ممکنه توش یه سری مواد ریز مغذی و تقویتی هم باشه که به رشد بهتر گیاه کمک میکنه.
حالا بذارید یه خورده دقیق تر به دنیای کودهای مایع نگاه کنیم:
انواع کودهای مایع
کود مایع میتونه یه محصول با مواد مغذی برای رشد گیاه باشه. عنصر اصلی در این نوع از کودها ازت (نیتروژن)ه. این کودهای ازتدار مایع، چند ده ساله که وارد بازار شدن. کودهای ازتدار مایع خیلی ارزونتر از کودهای جامد هستند و استفاده ازشون نیاز به کارگر کمتری داره که همین اون رو به صرفهتر می کنه. کلا کودهایی که از این مواد درست میشن، از سال 1956 وجود داشتن. کود مایع بسته به مدل کود دارای یه سری مواد اولیهست حالا بریم ببینیم این مواد اولیه چه چیزایی هستند:
کود های دارای آمونیاک
که انواع مختلفی ازش وجود داره مثل آمونیاک مایع بدون آب، آمونیاک آبی، کودهای آمونیاک دار شده
ازت (نیتروژن) مایع گاهی به شکل آمونیاک (NH3) دیده میشه. این آمونیاک خیلی محکم به خاک میچسبه و به راحتی با آب بارون یا برف شسته نمیشه. چون این کود خیلی خوب به خاک میچسبه، میشه هر موقع از سال که دوست دارید؛ یعنی تابستون یا زمستون، ازش استفاده کنید. بهتره که از این کود برای عمق ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتری خاک استفاده کنید. البته اگه از آمونیاک مایع بدون آب استفاده میکنید، باید اون رو در عمق ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتری زمین بریزید و با توجه به سختی خاک، این مقدار رو کم و زیاد کنید.
کودهای آمونیاکی رو تو جاهایی از جنس استیل ضدزنگ، پلاستیک، آلومینیوم یا چیزای دیگه که ضد زنگ باشن نگهداری میکنن.
کودهای بدون آمونیاک
مثل اوره و محلولهای غلیظ از نیترات آمونیوم و اوره : محلولهای اوره و نیترات آمونیوم، آمونیاک ندارن. پس باید اونها رو روی سطح خاک بریزید و بعد روی سطح خاک اسپری کنید.
کود های مایع پیچیده
استفاده از کودهای مایع پیچیده از سال 1966 و با تولید صنعتی شروع شد. کود مایع پیچیده، یه محلول آبیه که حدود ۲۷ درصد پتاسیم، ازت و فسفر داره. علاوه بر این مواد ریز مغذی که گیاه برای رشد بهشون احتیاج داره رو هم در این نوع کود اضافه می کنند. مقدار هر کدوم از عناصر اصلی رو با توجه به نیاز گیاه تنظیم میکنن. مثلا تو کودهایی که مخصوص گلدهی هستن، پتاسیم بیشتر از نیتروژنه.
بعضی از شرکتهای سازنده ی کود، کودهای پیچیده رو با یه سری چیزای اضافه که باعث میشه مواد توش ته نشین نشه قاطی میکنن. این مواد اضافه میتونن چیزایی مثل خاک رس کلوئیدی و بنتونیت باشن. وجود مواد باعث این میشه که غلظت مواد مغذی تو کود تا ۴۰ درصد بیشتر بشه.
تو کودهای پیچیده مایع، ازت آزاد وجود نداره. به خاطر همین کشاورزها معمولا این کودها رو موقع شخم زدن یا حتی موقع کاشت روی سطح خاک میپاشن.
ویژگی کودهای مایع چیه که باعث محبوبتشون شده
کود مایع به خاطر استفادهی راحت و اثر سریعش خیلی پرطرفداره. حتی از نظر متخصصها، کود مایع پخش یکنواختتری داره و مواد مغذی رو بهتر به همه جای گیاه میرسونه. برای کود دهی به چمن ها هم معمولا از کودهای مایع استفاده می کنند چونکه باد یا رفت و آمد روی چمن هم نمیتونه کود مایع رو تکون بده.
چند نمونه از کودهای مایع محبوب در بازار
کود مایع مخصوص چمن با نیتروژن بالا، کود مایع ارگانیک چند منظوره، اسپری مایع مخصوص چمن
چطور از کود مایع استفاده کنیم؟
استفاده از کود مایع خیلی به زور بازو نیاز نداره. بسته به جایی که قراره از کود استفاده کنید (مثل گیاه آپارتمانی یا درخت های موجود در یک باغ یا چمن) میشه با روش های مختلفی کود را گیاه رسوند.
ساده ترین روش برای وقتی که می خواید از کود مایع استفاده کنید اینه که کود رو بعد از رقیق کردن دور گیاه بریزید تا مواد مغذی در دسترسش باشن و زودتر جذبشون کنه.
میتونید هم با یه اسپری کود مایع رو روی برگ گیاه بپاشید. اگه میخواید روی برگها اسپری کنید، یه روز خنک رو انتخاب کنید تا آفتاب برگها رو نسوزونه. صبح زود، عصر یا روزهای ابری برای اسپری کردن عالیه. و برای اینکه حسابی گیاهاتون سرحال تر باشن، هر روز بهشون اسپری کنید.
اگه از سیستم آبیاری قطرهای استفاده میکنید، میتونید کود رو با آب قاطی کنید و به ریشهها برسونید. اما یادتون باشه اول کود رو رقیق کنید چون کودی که خریدید غلیظ هستش.
اکثر کودهای مایع توی بطری به فروش میرسند. برای زمانی که می خواید از کود مایع برای درخت و گیاهای باغتون استفاده کنید میتونید به راحتی این بطری ها رو به سر شلنگ باغ وصل کنید و از این طریق به گیاه آب و غذا بدید.
با این روشهای ساده میتونید با چیزای دم دستی یه کود عالی درست کنید و به گیاهاتون کمک کنید تا بهتر از قبل رشد کنند.
بهترین زمان برای کود دادن با کود مایع چه وقتیه؟
آسمون صاف و بدون باد: باد میتونه کود رو از روی سطح برگ و چمن دور کنه و محصول رو هم هدر بده و اگه روی قسمتی که قبلا کود ریختید بریزه، ممکنه برگ و چمن رو بسوزونه.
آخر روز، موقعی که هوا خنکتره: گرمای شدید میتونه برگ و چمن رو بسوزونه. پس بهتره آخر روز که هوا خنکتره ولی هنوز روشنایی کافی برای کود دادن وجود داره، از کود مایع استفاده کنید.
پخش یکنواخت: اگر قراره از کود برای غذا رسانی به چمن استفاده کنید مراقب باشید همه جای چمن رو به یه اندازه کود بدید. اگه یه جا رو خیلی زیاد کود بریزید، چمن اون قسمت میسوزه.
حواستون به نحوه ی حرکتتون در زمان کود دهی باشه: موقع کود دادن به عقب راه برید تا روی چمنی که تازه کود دادید، پا نذارید.
بهترین زمان استفاده از کود مایع برای گیاهان آپارتمانی
حالا بیایم ببینیم استفاده از این کود مایع چه موقع برای گیاه آپارتمانی مناسب تره:
وقتی دونهها جوونه میزنن و مواد مغذیشون تموم میشه
اگه از خاکهای آماده استفاده میکنی، لازمه که یه کم به جوونههات کود بدی. این خاکها مواد مغذی زیادی ندارن و مواد مغذیشون زود تموم میشه.
برای نهالهایی که تو گلدون کاشتی
این نهالها برای همه چی، از غذا و آب گرفته تا نور و هوا، به شما احتیاج دارند پس با با کود دادن حسابی میتونید اونا رو سر کیف بیارین.
نتیجه گیری:
توی این مقاله از اهمیت کود مایع صحبت کردیم. در آخر خوبه که بدونید تا آخر سال 1969 بیشتر از پنج میلیون تن از انواع مختلف کود مایع به کمک کشاورزا اومدن تا بتونن حجم زیادی از محصولات کشاورزی رو تولید و روانه ی بازار مصرف کنند و همین باعث شد که کلی از آدما از قحطی نجات پیدا کنند و افزایش جمعیت به طرز چشمگیری اتفاق بیفته پس زنده باد کود مایع!
نظرات کاربران