فهرست مطالب
احتمالا براتون پیش اومده که موقع خرید کود چشمتون به سه تا عدد روی بسته ی کود خورده که به شکل # – # – # نوشته شده. توی مقاله ی کود چیست به این مطلب اشاره کردیم که توی تمام کودهای موجود تو بازار، از کودهای شیمیایی گرانوله تا کودهای کمپوست دامی، 3 تا عنصر اصلی تشکیل دهنده ی کود نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند و این اعداد، درصد هر کدوم از مواد اصلی موجود توی مخلوط کود رو نشون میدن. عدد اول نشون دهندهی درصد نیتروژن (N)، عدد دوم نشون دهندهی مقدار فسفر (P) و عدد سوم نشون دهندهی مقدار پتاسیم (K) هستش. این سه تا درشت مغذی، موادیه که گیاهان موقع رشد به مقدار زیاد ازشون استفاده میکنن.
حالا بیایم یه کم عمیق تر بشیم. مثلا اگه روی یه بسته کود نوشته باشه 10-10-10، یعنی اون کود به ترتیب 10 درصد نیتروژن، 10 درصد فسفر و 10 درصد پتاسیم داره. اگه روی یه بسته دیگه نوشته باشه 20-20-20، یعنی اون کود دو برابرِ مقدارِ این مواد مغذی رو داره.
حالا نکته اینجاست که این اعداد همیشه مساوی نیستن. شاید محصولی رو ببینید که روش نوشته باشه 9-3-6 یا 25-4-2. حتی ممکنه کودی رو ببینید که روش نوشته باشه مثلا 12-0-0، یعنی توش نیتروژن داره ولی فسفر و پتاسیم نداره؛ یا مثلا 0-10-0، یعنی توش فسفر داره ولی نیتروژن و پتاسیم نداره.
کودهایی که هر سه تا ماده مغذی رو دارن، کود کامل نامیده میشن، در حالی که اگه یک یا دو تا از این مواد رو نداشته باشن، کود ناقص هستن. درسته که اکثر گیاهان به هر سه ماده مغذی نیاز دارن، ولی بعضی از اونا هم نیازهای خاص خودشون رو دارن. همچنین، ممکنه خاک یه منطقه از نظر یکی دو تا از این عناصر خیلی غنی باشه، در حالی که به بقیه شون نیاز داشته باشه.
اکثر کودها حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه ریزمغذیها و پرکنندهها هستن مثلا اگه یه کود 10-10-10 بخرین، 70 درصد باقیمونده شامل مواد دیگهایه که برای ترکیب و جذب مناسب مواد مغذی اصلی توی خاک لازمه توی مقاله ی کود چیه در مورد این عناصر مفصل صحبت کردیم – به علاوه، این مواد مزایای بیشتری برای گیاهانتون به ارمغان میارن.
چطور اعداد مناسب کود رو انتخاب کنیم؟
گذر پوست به دباغ خونه و گذر خاک به آزمایشگاه خاک می خوره!
قبل از اینکه به فکر خرید کود بیفتین، حتما خاک رو آزمایش کنین. آزمایش خاک، تعادل توصیهشدهی N، P و K و همچنین مقدار مورد نیاز اونها برای فضای باغبانی شما رو در اختیارتون قرار میده. علاوه بر این یه آزمایش کامل خاک، اسیدیتهی (pH) خاک رو هم بهتون میگه، دونستن PH خاک مهمه چون روی در دسترس بودن مواد مغذی برای گیاهان تأثیر میگذاره. بدون آزمایش خاک، فقط میتونین حدس بزنین که واقعا به چی نیاز دارین. البته این رو باید بگیم که لازم نیست هر سال آزمایش خاک رو انجام بدین، اما آزمایش خاک هر دو سال یک بار به شما کمک میکنه تا مطمئن بشین که به اندازهی کافی مواد مغذی اضافه میکنین و از مصرف بیش از حد کودهای دیگه جلوگیری میکنین.
عددهای بالاتر همیشه بهتر نیستن
کودی که اعداد بالاتری داره، مثل 10-20-10، صرفاً غلظت بیشتری از مواد مغذی داره، به همین خاطر هم مقدار بیشتری از اون نیاز داری. حالا شاید بگید که کودی که عدد بالاتری داره برای گیاه یا باغ مناسب تره اما این چیزی که مناسب بودن کود رو تعیین می کنه بررسی میزان عناصر موجود در خاک و نیازهای تغذیه ای گیاهه. خیلی مواقع پیش میاد زیادهروی تو کود دادن یا استفاده از کودهای با غلظت بالا به گیاهان آسیب جدی وارد کرده. پس اندازه نگه دار که اندازه نکوست!
برچسب روی کود رو بخون
روی تمام کودهای مرغوب در بازار، چیزی به اسم «آنالیز تضمینی» نوشته شده. قبل از خریدن کود، با دقت این برچسب رو بخونید. شاید کودی با همون نسبت دقیق که تو آزمایش خاک توصیه شده پیدا نکنید، اما دونستن اینکه اعداد روی کود چی معنی میدن، بهتون کمک میکنه تا محصول مشابهی رو انتخاب کنید. این آنالیز تضمینی به ما مقدار درصد هر مادهی غذایی مهم رو میگه اما باید حواسمون باشه که این اعداد ممکنه برای بعضی گیاها خوب و برای بعضی دیگه بد باشه (درست مثل یه بیماری که ممکنه با دوز کم دارو خوب بشه و با دوز زیادش اور دوز کنه و از دست بره!)
بهترین کود، به گیاه شما، زمان مصرف و دفعات مصرف بستگی داره پس قبل وموقع مصرف کود حتما دستورالعمل روی بسته رو با دقت بخونید.
حالا که با مفهوم اعداد روی کود آشنا شدیم خوبه که نگاهی هم به چهار تا از پر کاربرد ترین کودهای موجود در بازار بندازیم تا ببینیم کود کود میتونه برای گل و گیاهان آپارتمانی و سبزیجات مناسب باشه.
اعداد | نوع کود | مناسب برای |
10-10-10 | کود کامل و متعادل | هر مرحله از رشد گیاه |
10-20-10 | حاوی فسفر زیاد | گلدهی، میوهدهی و ریشه |
20-10-10 | حاوی نیتروژن زیاد | رشد و رنگ برگ |
10-10-20 | حاوی پتاسیم زیاد | ریشه و ساقه |
نظرات کاربران