فهرست مطالب
خیلی از دانشمندان و محققهای جوان، رؤیای این رو دارن که اکتشافات علمی خودشون رو به راهحلهای واقعی و کاربردی تو دنیای واقعی تبدیل کنن. این رؤیا هیجانانگیزه، اما مسیرش پر از پیچوخمهای جدیه. حرکت از آزمایشگاه به بازار یه سفر ساده و مستقیم نیست؛ بلکه نیاز به تغییر نگرش و رویکرد داره. تو این مقاله، میخوایم درباره تغییرات ذهنیتی که برای ورود به بازار لازم داری صحبت کنیم و از تجربهها و توصیههای افراد فعال در صنایع شیمی بهره ببریم.
فراتر از تحقیق: دیدگاهت رو به حل مسئله تغییر بده
توی دانشگاه و محیط علمی، بیشتر تمرکز روی کشف دانش و فهمیدن اصول علمی جدیده و گسترده کردن مرزهای دانشه. ولی تو بازار داستان فرق میکنه. اینجا موفقیت در شناسایی مشکلات واقعی و ارائه راهحلهای کاربردیه که نیازهای مشتریان رو برطرف میکنه.
با وجود اینکه علم و نوآوری، جزو پایههای اصلی صنعت هستند اما فقط این کشفیات علمی به تنهایی کافی نیستند و باید بتونی این کشفیات رو برای حل مشکلات جامعه و خلق ارزش به کار ببری.
پس از خودت این سؤالها رو بپرس:
- نوآوری علمی من چه مشکلی رو توی جامعه حل میکنه؟
- آیا برای این راهحل، تقاضای واقعی توی بازار وجود داره؟
- چه راهحلهای دیگهای وجود دارن و ایده من چه مزیتی نسبت به اونا داره؟
تجاری بودن ایده: شرط اساسی برای موفقیت
علاوه بر ارزش علمی، تجاری بودن ایده هم خیلی مهمه و باید جنبههای مختلفی رو بررسی کنی مثل:
- مقیاسپذیری: آیا میتونی محصولت رو در مقیاسی بزرگ تولید کنی که نیاز بازار رو برطرف کنه؟
- هزینه تولید: آیا هزینه تولید اونقدر پایینه که محصولت سودآور باشه؟
- رقابت در بازار: الان چه شرکتها یا محصولات مشابهی تو بازار هستند؟ نقاط قوت و ضعفشون چیه؟
- استراتژی ورود به بازار: چطور محصولت رو به بازار معرفی و عرضه میکنی؟
ایدهها باید از مرحله اولیه به تولید کامل در مقیاس صنعتی برسند این یعنی از همون اول باید تجاری بودن ایدهت رو در نظر بگیری و توی فرایند توسعه بهش اهمیت بدی.
اهمیت همکاری و شبکهسازی
علم همیشه با همکاری رشد کرده و تو دنیای بازار هم همکاری و شبکهسازی کلید موفقیته. ارتباط با حرفهایهای اون صنعت، سرمایهگذارها، و حتی منتورها میتونه مسیرت رو خیلی هموارتر کنه.
مراکز رشد دانشگاه ها و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری جزو نهادهایی هستند که از افراد فعال در صنعت، نمایندههای دانشگاهها و استارتاپها تشکیل شده. این مراکز رشد میتونه یه پل مستقیم بین سیاستگذارها و آدم های خلاق و علاقمند به دنیای کار آفرینی باشه تا تجاریسازی علم رو تو اولویت قرار بدن.
اگر در ابتدای این مسیر هستی و می خوای گام های موثری رو برداری این کار ها رو بهت پیشنهاد می کنم:
- تو کنفرانسها و رویدادهای صنعتی شرکت کن . یادم میاد استاد دوره ی کارشناسی ارشدم بیشتر اوقات به ما اصرار می کرد تا میتونید برید نمایشگاه تا اونجا با واقعیت های بازار روبرو بشید. همیشه یه وقتی رو برای رفتن به نمایشگاه های مرتبط با حوزه ای که می خوای توش فعالیت کنی کنار بذار.
- از منتورهایی که قبلاً این مسیر رو رفتن کمک بگیر. خوشبختانه در یک دهه ی اخیر شرکت ها و مجموعه هایی تشکیل شدند که میتونند تو رو در پیمودن این مسیر کمک کنند.
- روابطت رو با سرمایهگذارها و افراد تأثیرگذار تو این حوزه قوی کن.
پذیرش ریسک و مواجهه با عدم قطعیت
بازار یه فضای پویا و پر از تغییراته. تو این مسیر، شکستها و چالشها اجتنابناپذیرن، اما چیزی که یه کارآفرین موفق رو متمایز میکنه، توانایی یادگیری از شکست و ادامه دادن با قدرت بیشتره.
برای موفقیت تو این مسیر:
- شکستها رو به چشم فرصت یادگیری ببین اما هر بار اون تجربه های شکست رو تحلیل کن تا از یه سوراخ چند بار گزیده نشی.
- آماده باش که اگه برنامههات جواب نداد، مسیرت رو تغییر بدی. این درس رو من توی کتاب “چه کسی پنیر مرا جابجا کرد؟” یاد گرفتم و فهمیدم اگر یه راهی بسته است یا یه روشی غلطه، اصراری بر ادامه داد اون راه اشتباه نداشته باشم. حواست باشه نمیگم کلا بیخیال کارآفرینی شو بلکه میگم استراتژیت رو عوض کن و هدفت رو ارزیابی کن. شاید اون هدفی که در ذهن داشتی اونقدر واضح و واقع بینانه نبوده که حالا بتونی بهش دست پیدا کنی.
- نگرش مثبت و اراده قوی داشته باش. ممکنه توی مسیر کلی “نه” بشنوی. کلی از آدما دست بندازنت. کلی از آدما سد راهت بشن. اما اگر هدفت برات مهمه و می خوای یه چراغی در دل تاریکی ها روشن کنی به راهی که داری دنبال کنی امیدوار باش تمرکزت رو روی بدست آوردن اون هدف بذار نه تایید آدما.
داشتن ذهنیت تجاری: حلقه ی گمشده دانشمندان
اگه فقط روی جنبه علمی ایدهت تمرکز کنی، ممکنه تو بازار موفق نشی. باید اصول پایه کسبوکار رو هم یاد بگیری، مثل:
- مالی: بفهمی چطور بودجهبندی کنی و سرمایه جذب کنی.
- بازاریابی: بتونی مخاطب هدفت رو شناسایی کنی و پیام درستی رو بهشون منتقل کنی.
- فروش: مهارتهای فروش و برقراری ارتباط با مشتریها رو یاد بگیری.
چطور میتونی این مهارتها رو یاد بگیری؟
- تو دورههای کسبوکار شرکت کن. اگر وقت یا پول کافی رو نداری پیشنهاد من اینه که از درس های سایت متمم استفاده کنی. یادت باشه درس های حوزه ی کسب و کار اگر همراه با محیط کاری واقعی نباشه، میشه مثل همون چیزهایی که توی دانشگاه گذروندی و خیلی به کارت نیومد. توی قدم اول بهتره بری توی یه شرکت پویا کارآموز شی یا مدتی رو کار کنی. در قدم اول فاکتور مالی و در آمدی رو در اولویت های بعدی قرار بده و اولویت اولت رو بذار روی “یاد گرفتن”. یاد گرفتن هر چیز. هر جزئیاتی که میتونه در آینده ی شغلیت به کارت بیاد.
- با منتورهای با تجربه مشورت کن؛ افرادی که رزومه ی قابل قبولی در زمینه ی راه اندازی یا هدایت یه کسب و کار داشتند. ببین از اونها چه درس هایی میتونی بگیری. این منتورها فرقشون با کارآفرین های در مقیاس جهانی(مثل ایلان ماسک، جف بزوس، جنسن هوانگ، مارتین برودرمولر و…) که بازار کتاب پر شده از کتاب هاشون در اینه که اون ها با تمام چالش های کسب و کار در اکو سیستم بازار ایران آشنا هستند و میتونند به تو در پیدا کردن راهی برای غلبه بر این چالش ها کمک کنند.
- کتابها و مقالههای تخصصی تو این حوزه رو بخون. طبیعتا همین سایتی که الان داری مقالاتش رو می خونی یکی از بهترین منابع در دسترس برای قدم برداشتن در مسیر کارآفرینی در زمینه ی شیمیه.
هنر ارتباط و توضیح ارزش محصول
یکی از مهمترین مهارتهایی که باید یاد بگیری، اینه که بتونی ارزش ایده یا محصولت رو به روشنی و با جذابیت توضیح بدی. این مهارت تو جذب سرمایهگذار، مشتری و حتی همکار خیلی بهت کمک میکنه.
برای بهتر شدن تو این زمینه:
- روی ارائه ایدهت کار کن تا بتونی به زبون ساده و گیرا توضیحش بدی. در بحث های آینده که راجع به بیزینس مدل قرار صحبت کنیم بیشتر در این مورد صحبت می کنیم.
- پیامت رو برای هر مخاطب خاص، شخصیسازی کن و ببین نیاز اصلی اون مخاطب دقیقا چیه و دست بذار روی همین چیزی که میتونی براش بر آورده کنی.
- از دادهها و داستانگویی استفاده کن تا حرفت تأثیرگذارتر بشه . یکی از کتاب هایی که در این زمینه نوشته شده کتاب”داستان سرایی با داده ها از انتشارات آریانا قلمه”
همیشه در جریان بازار باش
بازار دائماً در حال تغییره؛ چه به خاطر پیشرفتهای تکنولوژی، چه به خاطر تغییر نیازهای مشتریها یا بخاطر سیاستگذاریها مخصوصا توی اقتصاد ایران که هر روز یه اتفاق جدید میفته لازمه مدام به فکر تغییر استراتژی باشی. گاهی اوقات سیاست های دولتی و قانون گذاری ها در راستای تشویق کار آفرین هاست و گاهی هم بر خلاف منافع اون ها. برای موفقیت در این مسیر باید همیشه اطلاعات بهروز داشته باشی.
برای بهروز موندن میتونی:
- اخبار و مقالات مرتبط با صنعت رو دنبال کنی.
- توی کنفرانسها و وبینارهای مرتبط با اون صنعت شرکت کنی.
- با افراد خبره و تأثیرگذار ارتباط برقرار کنی.
جمعبندی
حرکت از آزمایشگاه به بازار یه مسیر چالشبرانگیزه، اما اگه نگرش و مهارتهای لازم رو به دست بیاری، میتونی موفق بشی. با تمرکز روی حل مشکلات واقعی، توجه به جنبههای تجاری، ساختن شبکههای قوی، پذیرش ریسک، یاد گرفتن اصول کسبوکار، تقویت مهارتهای ارتباطی و بهروز موندن، میتونی ایدههات رو به موفقیت تجاری برسونی. مسیر سختیه، ولی ارزشش رو داره.
نظرات کاربران